Giresun Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Giresun Ziraat Odası > Haberler > Fındık üreticisinde kar ve don tedirginliği

Fındık üreticisinde kar ve don tedirginliği

GİRESUN’da dün gece başlayan kar yağışı üreticilerde tedirginliğe yol açarken Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Bu zaman kadar hava sıcaklıkları bölgemizde 15 derecelerde seyrederken birden 0 derecelere kadar düşmeye başladı. Şu anda riskli konuşmak için erken ama bundan sonraki süreçlerde ciddi sıkıntılar yaşayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Karan, orta ve yüksek kolda etkili olan kar yağışı nedeniyle oda görevlileriyle birlikte Akıncı köyünde fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu, basın mensuplarına açıklama yaptı. İklim değişiklilerinin fındığı strese soktuğunu bu durumun ciddi sorunlara yol açabileceğini kaydeden Karan, fındığın kış aylarından bu sene yeteri kadar faydalanmadığını söyledi.

Son yıllarda bölgemizde iklimlerde ciddi değişikliklerin meydana geldiğini hatırlatan Karan, “Özellikle geçen yıl haziran aynın sonuna kadar bölgemizde kış şartlarında yaşadık. Bununla birlikte fındıkta stres dönemine girmeye başladık. Bu yılda ise sanki sonbahar havası bugüne kadar devam ediyordu yani fındık ihtiyacı olan soğuğu bu yıl karşılayamadı. Yeterli soğuma olmadığı için de bölgemizde karanfiller Aralık ayının 15’inden itibaren açamaya başladı ve hala karanfil açmaları devam etmekte” dedi.

Karan, dün gece başlayan kar yağışı sonunda sıcaklıkların 0 dereceye kadar düştüğünü ifade ederek, üreticilere şu uyarılarda bulundu:

“Tabi biz geçen yıla göre sıkıntılı bir dönem geçirdiğimizin farkındaydık ama iklimden dolayı da en büyük sıkıntı yaşayacağımızı tahmin etmiyorduk. Bu zamana kadar hava sıcaklıkları bölgemizde 15 derecelerde seyrederken birden 0 derecelere kadar düşmeye başladı. Şu anda riskli konuşmak için erken ama bundan sonraki süreçlerde ciddi sıkıntılar yaşayabileceğimizi düşünüyoruz. Bununla ilgili bir takım önemler alınabilir mesela lastik yakılabilir, saman yakılabilir ama bunlar kesim çözümler değil. Allah’tan ümit kesilmez, inşallah hava çok ısınmaz, çok da soğumaz diye düşünüyoruz.”