Giresun Ziraat Odası > Haberler > “BİR ALTIN, DİĞERİ BAKIR DEĞERİNDE”

“BİR ALTIN, DİĞERİ BAKIR DEĞERİNDE”

Keser döner sap döner bir gün gelir hesap döner

KARAN; TÜRK FINDIĞI, AMERİKAN BADEMİYLE KIYASLANAMAZ

“BİR ALTIN, DİĞERİ BAKIR DEĞERİNDE”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Türk fındığının Amerikan bademiyle kıyaslanamayacak kadar değerli bir besin maddesi olduğunu belirterek, bir tarafta altın değerinde bir ürün, diğer tarafta bakır değerinde bir ürün değerlendirmesinde bulundu.
Karan, “Türk fındığı Amerikan bademine göre iki misli pahalı, bundan dolayı alıcılar tercih etmiyor şeklindeki” söylemlere katılmadıklarını ifade etti.
Türk fındığıyla Amerikan bademinin bir tutulmasına üreticiler adına üzüldüklerini belirten Karan, “Dünya fındık üretiminin yüzde 75’i elinde bulunduran bir ülkede bu ürünün Avrupalı alıcılar karşısında, Amerikan bademiyle kıyaslanmasını doğru bulmuyoruz. Kaldı ki, şuanda birinci kalite Amerikan bademi 8 dolardan işlem görmekte, ifade edildiği gibi 5 dolardan değil. 5 dolardan işlem gören ürün en düşük kalite badem. Bizim birinci kalite fındığımız ise 9 dolardan işlem görmekte. Bu rakamlara göre nasıl oluyor da, Türk fındığı Amerikan bademine göre iki misli pahalı oluyor? Bir tarafta altın değerinde fındık, diğer tarafta bakır değerinde badem. Bunun kıyaslamasını yapmak bile başlı başına hezeyan. Geçen sezondan beri yapılmak istenilen belli, piyasayı manipüle ederek fiyatları kontrol altında tutmak. Bu arada bugün üreticinin elindeki ürünü ucuza kapatmak isteyenler şu atasözünü unutmasınlar, “Keser döner sap döner bir gün gelir hesap döner” dedi.