Giresun Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Giresun Ziraat Odası > Haberler > 11 lira fiyat açıklamasına büyük tepki Nurettin Karan “Üreticinin hakkını gasp etmeyin”

11 lira fiyat açıklamasına büyük tepki Nurettin Karan “Üreticinin hakkını gasp etmeyin”

Yeni sezon öncesi fındıkta fiyat ve rekolte tartışması alevlendi. Üretici TMO’nun 13 liranın üzerinde bir fiyattan alım yapmasını beklerken, ihracatçı kanadı tarafından dillendirilen 11 lira fiyat büyük tepkiye neden oldu. Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan, tekelcilere artık üreticinin hakkını gasp etmekten vaz geçin çağrısı yaptı. Karan, yeni fındık sezonu öncesi piyasayı speküle amaçlı yapılan değerlendirme ve açıklamalara tepki gösterdi. Karan, yapılan değerlendirmelerin kesinlikle ve kesinlikle üreticinin lehine olmadığını ifade etti.
Karan yaptığı açıklamada, dalın uçundaki fındığa şimdiden fiyat biçenlerin, tekelcilerin kovasına su taşımaya çalıştığını kaydetti. Fındık fiyatının düşük gösterilmesinin akla, mantığa sığmadığını belirten Karan, “fındık hasadı yaklaştıkça, alavere-dalavereciler gün yüzüne çıkmaya başladı. Yok rekolte şu kadar, yok bu kadar. Fiyat şu kadar olacakmış. Beyler siz bunları geçin, üreticinin hakkı gasp etmekten vaz geçin. Çok fındık sattık diye öğündüğünüz, ihracat tablolarına bakın. Bir analiz yapın. 2015-2016 sezonunda dolar bazında kayıp 791, 2016-2017 sezonunda ise kayıp 481 milyon dolar. Şimdi tutmuş 11 lira bandında alivre yapmaya çalışıyorsunuz. Siz hiç akıllanmazsınız. Bata bata 15-20 ihracatçı kaldınız ama akıllanmadınız. Birde çıkıp tekelcileri savunuyorsunuz. Şu kadar fındık alıyor, almazsa ne olacak diyebiliyorsunuz. Peki, üretici üretmekten vazgeçerse ne olacak. Azdan az, çoktan çok gider bunu da unutmayın” dedi.