Giresun Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Giresun Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA KÜLLEME

FINDIKTA KÜLLEME

Bu uygulama tüm hastalıklar için bitkiyi destekleyici özelliktedir.

Fındıkta külleme hastalığı ülkemizde ve dünyada çok eskiden beri bilinen ve yaygın olan bir hastalıktır.  Fındık yanında tüm sert kabuklu meyveler, çeşitli odunsu ve otsu bitkilerde de görülmektedir. Son yıllara kadar fındıkta hastalığa “Phyllactinia guttata” denilen bir fungusun (mantar) neden olduğu; bu fungusun sadece yapraklarda hastalık oluşturduğu ve çok büyük ölçüde ekonomik zarara neden olmadığı bilinmekte ve hastalıkla mücadelede kültürel önlemler yeterli olmaktaydı.Ülkemizde 2013 yılından itibaren hastalığın belirtileri değişmiş, yapraklar yanında çotanak ve sürgünlerde de hastalık belirtileri oluşmuş, kuruma ve erken dökümler görülmüştür.Büyük bir ekonomik kayba neden olmaya başlamıştır.Mücadeleye geç kalınmadan başlamalıdır

Kültürel Mücadele

  • Sonbaharda yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı ve yakılmalıdır, bulaşık dip sürgünleri kesilmelidir.
  • Bahçede nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
Aktif madde adıFormulasyonDoz(100 L Suya)Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre
Fluopyram 200g/l+
tebuconazole 200g/l
SC25ml14 GÜN
Triadimenol %50EW100ml21 GÜN
KÜKÜRT SC800g/lSC400ml7 GÜN


Kimyasal Mücadele

1 Haziran tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafında geçici İlaçlama önceki yıllarda hastalığın yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Hastalık bahçede ilk defa çıkıyorsa, belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır.Daha önceki yıllarda hastalık görülmüş ise yapraklar açmaya başladığı andan itibaren ilaçlamaya başlanır. Hastalığın koşulları ortan kalkıncaya kadar ilacın etki süresi gözününe alınarak belirli periyotlarda hasat zamanına kadar olan süre boyunca ilaçlamaya devam edilir

Kasım ile Şubat ayı sonu arasındaki yapraksız dönemde önleyici faaliyet olarak bordo bulamacı veya gülleci bulamacı(Kaliforniya Bulamacı) uygulaması yapılabilir.