Giresun Ziraat Odası > Haberler > REKABET KURULU FINDIK TEKELLEŞMEYİ YENİDEN MERCEK ALTINA ALDI

REKABET KURULU FINDIK TEKELLEŞMEYİ YENİDEN MERCEK ALTINA ALDI

Türk fındığı tehlike altında dersek kimse bize inanmaz” dedi.

“BU SEZON FINDIĞIN DEĞERİ EN AZ 17-18 TL”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2016 ürünü fındığın üreticiye ortalama 13 liraya mal olduğunu, şuanda serbest piyasada işlem gören fiyatın maliyet seviyesinde olduğunu kaydetti. Karan yaptığı değerlendirmede, fındık üreticisinin alın terinin her sezon olduğu gibi bu sezonda gasp edilmeye çalışıldığı savundu.
Pazara ürün inmemesine rağmen fındık fiyatının baskı oluşturularak düşürüldüğünü ifade eden Karan, “Cumhuriyet tarihinin en düşük rekoltesi olduğu bir dönemde fiyatın yükselmemesini anlamak mümkün değil. Bu yıl üreticimize bir kilo fındığın maliyeti ortalama 13 liradır. Bir ürünü satarken en az yüzde 30 kar payı konulduğunu hesap edersek bu yıl bizim ürünümüzün değeri en 17-18 lira olmalıdır. Buna rağmen halen fındık fiyatını düşürme çabası içerisinde olanlar ne yazık ki, üretici ve Türk fındığına ihanet etmektedir. Fındık konusunda Avrupalı alıcıların hakkını koruyanlar acaba ülkenin teminatı olan Karadeniz insanının hak ve hukukunu koruma çabası ve gayretinde ne zaman olacaktır. Fındıkta arz ve talepten bahsedenler nerede? Talep var ama biz fındık satmıyoruz dersek sonrada çıkıp, Türk fındığı tehlike altında dersek kimse bize inanmaz” dedi.