GİRESUN’da dün gece başlayan kar yağışı üreticilerde tedirginliğe yol açarken Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, “Bu zaman kadar hava sıcaklıkları bölgemizde 15 derecelerde seyrederken birden 0 derecelere kadar düşmeye başladı. Şu anda riskli konuşmak için erken ama bundan sonraki süreçlerde ciddi sıkıntılar yaşayabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’dan fındık üreticisine önemli uyarı, “Fındıkta devlet destekli tarım sigortası için son başvuru tarihi 10 Mart’ta sona eriyor. İşinizi şansa bırakmayın. Ürününüzü TARSİM ile güvence altına alın.”
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, 2017 yılı fındık rekoltesi suyunu çekince, bazı kesimlerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elindeki fındığa sulanmaya başladığını ifade etti.
Karan, Milli Savunma Bakanlığı İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında imzalanan kışlada güvenli gıda protokolü kapsamında askerlerin fındık ihtiyacının Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından karşılanacak olmasının son derece memnun edici olduğunu bildirdi. Karan, TMO tarafından alınan fındıkların en iyi şekilde değerlendirilmesi adına atılan bu adımdan dolayı fındık üreticileri adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya teşekkür etti.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç’in “Nurittin Bey maalesef bu işlerden anlamaz. 2018’in Temmuz ayında görüşürüz” açıklamasına noktayı koydu.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, Toprak Mahsulleri Ofisi dahil, fındık manavlarının sinek avladığı bir noktada 800-900 bin ton fındıktan bahsedenlerin akıl sağlığından şüphe ettiklerini ifade etti.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ruhsatsız fındık dikim alanlarının sökülerek, ekonomik ömrünü doldurmuş olan ruhsatlı dikim alanlarının devlet desteğiyle yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Ülkemizde 16’sı ruhsatlı 33 ilde fındık tarımı yapıldığını belirten Karan, “Ülkemizde 33 ilimizde fındık üretimi gerçekleşmekte olup 2014-7270 sayılı bakanlar kurulu kararı ile ruhsatlı üretim alanları 16 il ile sınırlandırılmıştır. Fındık üretim alanlarının % 90’ı ise Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Sakarya ve Düzce illerimizde oluşmaktadır. 2000 yılında Türkiye’nin fındık üretim alanı 550 bin hektar iken bugün 705 hektar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık olarak son 16 yılda ülkemizde 150 bin hektar alan daha ilave edilerek fındık üretimi yapılmaya başlanılmıştır” dedi.
GZO Başkanı Nurittin Karan, TMO’nun 110 bin ton fındık aldığını,132 bin ton fındığında ihraç edildiğini belirterek, “100 bin ton da tüccar ve sanayicinin elinde var, bu durumda rekoltenin yüzde 70’i alınıp satılmış” dedi.
Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ürettiği ürünle Türkiye’ye yıllık ortalama 2.5 milyar dolar döviz girdisi sağlayan fındık üreticisine yönelik düşmanlığın sürdüğünü savundu.